VERSLAG FOTOREIS SENJA 2023

Een dag voordat de deelnemers van de fotoreis in Senja aankwamen hadden onze guides Jos en Ron nog even de tijd om zelf op pad te gaan. Ze zijn in de auto gestapt en reden naar een plek waar we met de groep de laatste nacht ook zouden verblijven. De heren werden direct getrakteerd op een prachtige show van Lady Aurora, geweldig! Nu de groep nog! Het zou toch wel heel gaaf zijn als iedereen de kans krijgt om dit gave spektakel te fotograferen. 

Zodra de deelnemers allemaal compleet waren was het tijd om vanaf Tromsø naar Senja te rijden. Op het eiland zelf zijn weinig restaurants te vinden dus zijn ze onderweg gestopt bij een Thais restaurant. Een ontspannen start van de reis. Zo'n eerste dag is vaak toch best vermoeiend voor de deelnemers. Ze moeten vaak een lange reis afleggen voor ze op de eindbestemming aankomen en tegelijkertijd worden ze bedolven onder de nieuwe indrukken. De rest van de week was de groep aangewezen op de kookkunsten van de guides. 

 

THIS WAY_SENJA 1

 

Naast dat je in Noorwegen in de winter hoopt op het Noorderlicht hoort sneeuw daar ook een beetje bij. Nou dat hebben ze geweten. De hele week was het een komen en gaan van sneeuwbuien gevolgd door, (echt waar) prachtig licht. Soms was het daardoor wel een beetje ploeteren. Boudewijn verdween zelfs tot zijn middel in de sneeuw, gelukkig had hij een rode jas aan waardoor hij goed te vinden was! :). Misschien verwacht je het niet maar zolang de wind minimaal aanwezig is zijn de temperaturen best goed te doen ook al is het vaak ver onder 0. En zoals ze altijd zeggen "Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel". Laagje over laagje, warmte pad hier, muts daar, handschoenen aan en gaan. Wat een bikkels waren het.

 

 

Als we het over het Noorderlicht hebben en de voorspellingen daarvan dan denk je eigenlijk altijd gelijk aan de KP index. Echter zijn er zoveel meer factoren die bepalen of en hoeveel Noorderlicht te zien zal zijn. Tijdens deze reis kregen de deelnemers van onze guide Jurre Jan de Wit een workshop Aurora fotograferen inclusief de planning er omheen. Hij geeft dagelijks Noorderlicht excursies aan toeristen in de regio van Tromsø waardoor hij als geen ander het Noorderlicht begrijpt. Hoe ontstaat het en hoe leg je het mooi vast? Een super waardevolle toevoeging aan deze reis.

 

De dag na deze workshop is de groep samen met de guides inclusief Jurre Jan vlakbij de accommodatie gaan fotograferen. Als fotografen weten we als geen ander dat je soms iets meer geduld moet hebben tot het juiste moment daar is. Van 00:00 tot 3:00 uur leek er weinig te gebeuren. En toen... BAM! Noorderlicht. Zo bizar veel kleur, zelfs rood en roze dwarrelde tussen de sterren door. Wat een beloning. En voor ons is niks zo leuk als blije gezichten zien. Zoals we eerder al schreven koken de guides soms ook tijdens de reis. Zo stonden Ron en Jos verse pizza's te maken voor de groep terwijl buiten het Noorderlicht tevoorschijn kwam. Dan serveren we de pizza toch gewoon buiten? :)

 

THIS WAY SENJA OOG

 

In 2020 was Jos ook in Senja en daar fotografeerde hij een detailbeeld dat net een oog is! (zie foto). Iedere keer weer ging hij opzoek naar het oog maar hij kon het niet vinden tot hij er plots tegenaan liep tijdens deze fotoreis. Hij liet het aan de deelnemers zien en nu mag jij raden hoe ze het oog nu noemen? Inderdaad "The Eye of Jos". Martin heeft zelfs met een fotowedstrijd meegedaan waar hij de foto met bovenstaande titel indiende. 

 

Het was een week waar ze alle soorten weer hebben getrotseerd maar met recht Senja op het mooist hebben gezien. Het ploeteren, opwarmen, weinige slaap en het missen van een koffer is uiteindelijk beloond met maar liefst 3 avonden vol Noorderlicht. Missie geslaagd! Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat je het zo vaak in een week tijd kan zien.

 

Op naar februari 2024, dan gaat Jurre Jan weer voor ons op fotoreis in Senja!

Back to blog

WIL JIJ MEE OP REIS?