VERSLAG FOTOREIS MADEIRA 2023

Voor ons is Madeira de ultieme Happy Place. De rust, het gemak, de mensen, het eten, het klimaat maar bovenal natuurlijk de natuur. Het landschap is er werkelijk geweldig! Al deze elementen komen iedere keer weer samen wanneer wij afreizen naar dit betoverende kleine eiland ver in de Atlantische Oceaan. Ook tijdens de reis in november was dit niet anders.

 In de ochtend rijden onze guides Charly en Frank naar de luchthaven op Madeira om de deelnemers op te halen. We brengen ze naar hun prachtige accommodaties midden in een rozentuin. Vanaf deze plek zullen we deze week vertrekken om alle mooie locaties te fotograferen. De eerste paar dagen hebben we ons vooral gericht op de noordkust. De ruige en steile kliffen zijn zo spectaculair, zeker wanneer de hoge golven breken op het gesteente. Ondanks dat we weinig wind hadden waren de golven flink aanwezig. De Atlantische Oceaan blijft je verrassen! Op sommige plekken moest je zelfs oppassen dat je niet een gigantische golf over je heen kreeg. De shutters van de camera's hadden het er maar druk mee want met de snelle beweging van de golven bleven we maar foto's maken. 

"Wist je dat Madeira 58 kilometer lang en 23 kilometer breed is!? Het is een vulkanisch eiland (zonder actieve vulkaan) dat vanaf het laagste punt gemeten een goede 6km hoog is. Slechts het bovenste puntje van 1862 meter steekt boven de zeespiegel uit. Dit hoogste punt is Pico Ruivo. Nog een leuk feitje is dat 90% van Madeira minimaal 500 meter hoog is en een derde van eiland zelfs boven de 1000 meter!"

 

Fanal

 

Madeira is ook op de hoger gelegen plekken erg goed te bereiken. Je hebt vast de beelden van Pico do Arieiro en Fanal al eens langs zien komen. Op beide locaties is het een kwestie van parkeren en fotograferen. Na de dagen aan de kust was het dan ook voor ons tijd om nu de hoogte in te gaan. De hele groep stond te popelen om eindelijk Fanal te kunnen bewonderen en wat denk je? Overal was het bewolkt behalve bij Fanal. Hierdoor was goed te zien hoe ontzettend druk het was. Het was een goed moment om eens rond te lopen zodat je weet wat er te fotograferen is op het moment dat de wolken er wel zijn. Het heeft een klein uurtje geduurd en toen kwamen daar plots en onverwachts de wolken over de bergrand binnen rollen. Geen last meer van de velen toeristen doordat ze verdwijnen in de mist en bos dat omgetoverd werd in een sprookjesbos. Wat een geluk! Het speeluur kon beginnen :)!

  

 

Als je op Madeira bent mogen de bergen niet ontbreken. We hadden alle deelnemers dan ook voorbereid dat we met enig regelmaat ergens tussen de bergtoppen uit zouden hangen. Zoals we al eerder schreven zijn ze makkelijk te bereiken en daardoor ook nooit heel ver weg. Soms moet je wat steile wegen trotseren om er te komen maar het is de tocht meer dan waard. Pico do Arieiro is misschien wel de meest indrukwekkende plek op Madeira. Je bent letterlijk met je hoofd in of boven de wolken en de pieken die er bovenuit steken zijn onbeschrijfelijk mooi. Voor de liefhebber stond er een wandeling naar een platform met een fantastisch uitzicht op de planning maar ook vanaf het bezoekerscentrum was er zoveel moois te fotograferen. Wel hadden we wat klamme handjes op het punt waar je aan weerszijden recht naar beneden kijkt. Wist je dat Madeira niet alleen maar bergen en watervallen is? Het grootste deel van het eiland is een giga groen jungle paradijs. Zeker aan de noordkant waan je je hier in het groen. We hebben onze wandelschoenen aangetrokken en zijn met de rugtas op onze rug door de jungle naar watervallen gewandeld. Kenmerkend voor Madeira zijn de Levada's, irrigatiekanaaltjes die er voor zorgen dat er water van het noorden naar het zuiden stroomt. Onderweg naar de Risco waterval loop je over een bospad met daarnaast een Levada. Het is hier zo ontzettend groen. De bomen zijn met bos bedenkt en vaak groeit er ook van alles op de stammen. De Risco waterval is een perfecte plek waar je intimate landscapes kan fotograferen. Een beetje zoomen hier en daar, door de knietjes en vooral verder kijken dan de neuzen lang zijn. Wat hebben we hier genoten. 

 

THIS WAY MADEIRA_LEVADA

Wat ook zeker niet mag ontbreken is het plezier en de dankbaarheid van de groep. Gedurende de reis waren er een aantal mensen een dag ziek maar ondanks dat hebben ze geprobeerd om zoveel mogelijk toch mee te gaan. En wat een vrolijkheid! Van een karaoke-auto tot Bowtie Cat en van espetada's tot tranen van het lachen. Madeira is magisch maar de deelnemers waren toch echt de kers op de Madeira cake. Obrigado voor deze geweldige week!

 

Wil jij ook een keer mee op reis? De nieuwe data staan online.

Terug naar blog

WIL JIJ MEE OP REIS?